Wat doen incassobureau nu eigenlijk precies? Een korte uitleg..

Als u de gemiddelde persoon vraagt, “wat doet een incassobureau nu precies?” dan zullen de meeste mensen reageren “zij, uh… incasseren rekeningen”? In dit artikel meer over wat incassobureaus nu precies doen, zodat u weet wat het doel is van deze bedrijven. Ook weet u hoe de bedrijven handelen, mocht u er zelf ooit mee te maken krijgen.

Incassobureaus zorgen ervoor dat rekeningen van andere bedrijven worden geïncasseerd. Wanneer iemand een openstaande schuld heeft bij een bedrijf en deze niet betaald, kiezen bedrijven voor een incassobureau inschakelen zodat ze er zelf geen omkijken meer naar hebben.

De no cure no pay werkwijze

De bureaus worden dus betaald wanneer ze rekeningen die eigendom van een ander bedrijf zijn innen. Vaak gaat dit tegenwoordig op no cure no pay basis, maar dat is niet altijd het geval. Er zijn vele soorten bedrijven die gebruik maken van de diensten van incassobureaus, u kunt bijvoorbeeld denken: artsen, regeringen van alle soorten en maten, kredietverstrekkers, nutsbedrijven, woningcorporaties (voor het innen van openstaande huur) en diverse soorten kleinere bedrijven in alle soorten branches. Een bedrijf dat incasso verzorgt kan dus helpen om de rekeningen betaald te krijgen.

facturen

De meeste mensen denken dat incassobureaus financiële firma’s zijn, maar in de basis ze zijn het echte B2B bedrijven (business to business). Ze verlenen hun diensten aan andere bedrijven. Het maakt daarbij niet uit of het om openstaande facturen bij andere bedrijven gaat of openstaande facturen van consumenten (particulieren).

Waarom doen bedrijven die niet zelf en schakelen ze een incassobureau in?

Bedrijven kunnen natuurlijk zelf ook contact met u opnemen over de openstaande schuld. Meestal is dit ook gebeurd voordat het wordt uitbesteed aan het incassobureau. De bedrijven sturen u bijvoorbeeld ene herinnering of misschien wel 2, als u deze niet betaald wordt het overgedragen aan de incasso partner die u vervolgens zal benaderen. Het is natuurlijk nooit leuk om een bedrijf van een bureau te krijgen, u dient namelijk ook extra kosten te betalen voor de extra gemaakte kosten. Deze kosten zijn overigens wettelijk vastgesteld.

Als u ooit te maken krijgt met een partij die rekeningen voor anderen incasseert, is het vooral belangrijk om rustig te blijven. Ga niet in de aanval of de verdediging, maar probeer naar een oplossing te zoeken. In het eerste contact zijn de bedrijven vaak redelijk mild, het kan immers altijd voorkomen dat de rekening betaald wordt. Als u de bureaus negeert en de rekening nog steeds niet betaald heeft, dan zullen de bedrijven over het algemeen wat meer druk gaan uitvoeren. Ook kan er bijvoorbeeld een deurwaarder ingeschakeld worden. Dat komt vaak nadat het incassobureau de rekening niet kan incasseren.

Comments are disabled